Klinika Online

Koronavirusi mund të infektojë dhe të fryjë tiroidet!

Një i ri italian mund të jetë rasti i parë i njohur i një infeksioni të dhimbshëm tiroide të shkaktuar nga koronavirusi i ri, raportojnë mjekët.

Një ekip hulumtues nga Pisa, në veri të Italisë, tha se tiroideja e një gruaje 18-vjeçare u lëndua dhe u zgjerua disa javë pasi rezultoi pozitive për virusin SARS-CoV-2 në fund të shkurtit. Gjendja, e quajtur tiroidit, u pastrua plotësisht brenda një jave pasi ajo u trajtua me prednizonin steroide.

Akoma, mjekët besojnë se ” duhet të alarmohen për mundësinë e këtij manifestimi klinik shtesë” të lidhur me koronavirusin e ri, tha drejtuesi i studimit Dr Francesco Latrofa, një endokrinolog në Spitalin Universitar të Pizës, në një njoftim të lajmeve nga Endokrin Society. Ai dhe kolegët e tij publikuan gjetjet më 21 maj në Gazetën e Endokrinologjisë Klinike & Metabolizmit.

“COVID-19 vazhdon të na tregojë shumë befasi”, tha eksperti i tiroides Dr. David Hiltzik, drejtor i kirurgjisë së kokës dhe qafës në Spitalin Universitar të Staten Island në Neë York City. “Është treguar se manifestohet në kaq shumë sisteme të ndryshme organesh në të gjithë trupin, kështu që nuk është për t’u habitur që tiroidja bashkohet me shumë zona të tjera që janë prekur nga sëmundja.

“Fatmirësisht, tiroiditi i lehtë mund të mjekohet dhe nuk duhet të shqetësoheni shumë,” shtoi Hiltzik, i cili nuk ishte i përfshirë në studimin e ri. “Duke u thënë kjo, nëse një pacient do të kishte virusin dhe paraqet dhimbje të reja në qafë, mjekët duhet ta vlerësojnë atë.”

The Thyroid - Clinical Picture of Hyperthyroidism or ...

Në rastin e gruas italiane, ajo së pari bëri  një test të shtupës së hundës për koronavirusin e ri më 28 shkurt, sepse babai i saj ishte shtruar në spital më herët me COVID-19. Testi doli pozitiv, por ajo filloi vetëm me simptoma të buta, të përkohshme të frymëmarrjes në fillim.

Megjithatë, deri më 17 Mars ajo u hospitalizua klinikën e Pisas me ethe, palpitacione të zemrës dhe dhimbje në qafë. Dhimbja në qafë u përkeqësua dhe gjëndra e tiroides ishte e dhimbshme dhe e zmadhuar, thanë mjekët.

Testet konfirmuan tiroiditet. Pacientit iu dha prednizoni, i cili lehtësoi dhimbjen në qafë dhe ethe brenda dy ditësh. Cdo  simptomë tjetër që mbeti u qetësua brenda një jave.

Latrofa dhe grupi i tij vunë re se tiroiditi është parë me një mori infeksionesh, duke përfshirë shytat, Epstein-Barr, hepatiti E dhe HIV, kështu që paraqitja e tij me SARS-CoV-2 nuk është plotësisht befasuese. Por, për dijen e tyre, ky është rasti i parë i tillë i lidhur me koronavirusin e ri.

Dr Minisha Sood është një endokrinologe në Spitalin Lenox Hill në Neë York City. Duke lexuar gjetjet nga Italia, ajo tha se ishte “një prezantim klasik i tiroiditit post-viral, i cili karakterizohet nga fillimi i dhimbjes në qafë, ethe dhe nivele të larta të hormoneve tiroide”.

Sood tha për shkak të intensitetit të dhimbjes në qafë që gruaja po përjetonte, mjekët e saj përshkruanin prednizonin. Sidoqoftë, në raste më të buta një qetësues nonsteroidal anti-inflamator shpesh përshkruhet së pari, me një steroid të përshkruar më vonë nëse është e nevojshme.

Në çdo rast, “pasi një numër në rritje i simptomave post-virale po i atribuohen COVID-19 ose komplikimeve të COVID-19 siç janë ngjarjet trombotike ,koagulimi , potenciali i tiroiditit subakut nuk duhet të anashkalohet “, tha Sood.

Për më shumë lajme vizitoni www.konica.al