Klinika Online

A lehtëson kakaoja e nxehtë dhimbjen nga sëmundja e arterieve?

Kakaoja e nxehtë mund të jetë pikërisht ajo që urdhëroi mjeku … për dhimbjen në këmbë.

Një studim i vogël i publikuar më 14 shkurt nga Circulation Research zbuloi se të rriturit me sëmundje arterie periferike (PAD) të cilët pinin një kakao të nxehtë kishin më pak dhimbje të këmbëve të lidhura me PAD kur ecnin sesa ata që nuk pinin kakao. PAD është një gjendje në të cilën depozitat yndyrore mbledhin dhe zvogëlojnë rrjedhën e gjakut në arteriet jashtë zemrës – më së shpeshti në këmbë.

Njerëzit me PAD zakonisht përjetojnë dhimbje kur ecin. Për këtë studim, studiuesit u dhanë 44 personave me PAD një pije me kakao të krijuar posaçërisht tre herë në ditë për gjashtë muaj. Falë pijeve të kakaos ishin në gjendje të ecnin mesatarisht pothuajse 140 metra më larg në një provë në kohë ecjeje sesa njerëzit që pinin të njëjtën sasi të të njëjtës pije që nuk përmbante kakao. Pijet e kakaos gjithashtu kishin disa funksione të përmirësuara të muskujve dhe rrjedhjen e gjakut në këmbë.

Ndërsa pijet ishin dizajnuar posaçërisht për provën, studiuesit spekuluan se kakaoja mund të përmbajë një përbërës që ndihmon qelizat muskulore që përdorin oksigjenin në mënyrë më efikase.

Për më shumë lajme vizitoni www.konica.al